dojazd do Częstochowy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • greg.ko
    Drive
    • 2014
    • 59

dojazd do Częstochowy

Witam
    Posiadam Octavie Scout z 12.2007, która ma Can gateway w wersji 1K0 907 530 L wyprodukowany bodajże we wrześniu 2007. W związku z tym, iż w tej konfiguracji posiadam Columbusa sądzę, iż gateway musiałbym wymienić. Dlatego mam pytanie jaki maksymalnie najnowszy moduł gateway mogę zastosować w swoim pojedzie nie tylko pod względem numeracji modelu np 1K0907530AA, ale także mając na uwadze parametr S oraz HH i datę produkcji ??
  • rafiki
    RS
    • 2012
    • 15975
    • Superb III (3V3)

dojazd do Częstochowy

Z racji tego, że nie ma na forum żadnego miejsca, które byłoby bardziej odpowiednie niż to na podanie propozycji objazdu korków piszę w tym dziale.
    Swoją drogą, może założyć w jakimś dziale temat, w którym można będzie informować o korkach związanych z remontami większych odcinków dróg...

Otóż, Koleżanki i Koledzy! Jeśli ktoś z Was będzie się w najbliższym czasie wybierał z rejonów położonych na południe od Świętego Miasta w kierunku północnym, to informuję, że np. ze Śląska do Częstochowy najlepiej nie jechać DK1 cały czas, tylko zalecam objazd m.in. przez Tarnowskie Góry, Miasteczko Śląskie, Konopiska (niewielka miejscowość na płd-zach od Czewy) do Blachowni lub też jadąc DK1 w miejscowości Poczesna, na skrzyżowaniu z drogą na Poraj (z prawej strony) skręcić z "trasy" w lewo w kierunku Blachowni. W Blachowni skręcamy w prawo na DK46 w kier. Częstochowy. Nie polecam zjeżdżać na Czewę już w Konopiskach, bo tu na wjeździe do miast też remont i korki. :P

Spieszę wyjaśnić dlaczego warto omijać wjazd do Czewy przez DK1. Rzecz w tym, że jeśli minie się częstochowskie Auchan to nie ma już odwrotu, bo jakieś 1,5 km za nim zaczyna się korek na obu pasach (dł. ok. 1 km), później zwężka i ruch tylko po nitce w stronę Katowic z powodu remontu ok. 2 km odcinka jezdni w stronę Częstochowy (od granic miasta do skrzyżowania z drogą na Olsztyn k/ Częstochowy), po czym mamy ok. 2 km luzu (przy małym ruchu, bo w godzinach szczytu, to luzu jest może z 500-600 m) przed następnym korkiem o dł. do 2-3 km (szczyt) z powodu remontowanego wiaduktu w ciągu DK1 (niedaleko Galerii Jurajskiej) gdzie mamy kolejną taką samą zwężkę o dł. ok. 700 m. Wniosek: nie chcesz się pakować w korki - zjedź z DK1 (a jeśli miniesz zjazdy, o których napisałem, to zawsze można zawrócić na Auchan :wink

A tak właściwie to starajcie się omijać Częstochowę bocznymi drogami, bo połowa miasta też w "remontach" - miejscowy jestem i już nie wiem jak jeździć

Przybliżone terminy końcowe remontów: wiadukty na DK1 - nie wiadomo kiedy, ale raczej nie w tym roku :x , remont od granic miasta do skrzyżowania z drogą na Olsztyn powinien zakończyć się w drugiej połowie listopada, natomiast na wjeździe od Konopisk prace mają się zakończyć 15 listopada.

Więcej informacji na http://mzd.czest.pl/utrudnienia.html.

Mam nadzieję, że pomoże Wam to uniknąć największych korków.
    رافال
    Spoty
    Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• r2r
      RS
      • 2008
      • 4720
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Re: dojazd do Częstochowy

Zamieszczone przez rafiki

A tak właściwie to starajcie się omijać Częstochowę bocznymi drogami, bo połowa miasta też w "remontach" - miejscowy jestem i już nie wiem jak jeździć
      Popieram. Urząd miasta zdaje się prezentować postawę według której da się wyremontować całe miasto naraz, nie bacząc na niedogodności, które mnożą się do tego stopnia że po Częstochowie jeździ się niemal jak po Warszawie. Godzina z jednego końca na drugi. Właściwie nie ma żadnej alternatywy w postaci obwodnicy. Ci co mają GPS, prześlizngną się bokami, ale większość bezradnie stoi.
      Artur

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Brakuje jeszcze zeby zaczeli budowac A1 od Tesco na Piotrkow :twisted:
        Spritmonitor.de

Komentarz

• bzyq_74
          RS
          • 2008
          • 3467
          • Volkswagen
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
          • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Jak się wezmą za gierkówkę to będzie tragedia. :twisted:
          Już niech lepiej robią w polach od Pyrzowic do Tesco w CZ-wie - to bardziej potrzebne, a CZ-PT można i tak obecnie popędzić bezstresowo 140. :diabelski_usmiech
          MARCIN
          Mój szkodnik

Komentarz

• rafiki
            RS
            • 2012
            • 15975
            • Superb III (3V3)

Maicroft, brakuje brakuje...ale już są plany "modernizacji" (czyt. całkowitej przebudowy :diabelski_usmiech ) skrzyżowania DK1 z al. JPII koło Tesco na bezkolizyjne...jak to zaczną robić, to dopiero będzie się tu "miło" jeździć :twisted:
            Naprawdę, jeśli ktoś nie musi, niech nie jedzie przez Częstochowę, tak dobra rada od miejscowego
            رافال
            Spoty

Komentarz

• Tobi77
              Rider
              • 2012
              • 509
              • Octavia I combi (1U5)
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Potwierdzam to, co pisze rafiki - wracając z okolic Wielunia skusiłem się na jazdę przez Częstochowę, bo zazwyczaj tak bywało dużo szybciej, zamiast przez Blachownię. W samej Cz-wie straciłem ponad godzinę.
              Moja Octavia

Komentarz

• r2r
                RS
                • 2008
                • 4720
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tobi77, strzał w kolano, trzeba było rzeczywiście ciąć w Blachwoni koło szpitala przez Dźbów do ulicy Żyznej na Stradomiu. Wyjechałbyś nią jadąc przez Brzeźniny we Wrzosowej mając cały syf daleko za sobą. Droga która opisałem nie jest jakoś szczególnie uczęszczana.
                Artur

Komentarz

• SS
                  RS
                  • 2010
                  • 16209
                  • Superb III (3V3)

r2r, rafiki, przebudowa skrzyżowania z JPII z DK1 miał się rozpocząć w tym roku ale chyba nie dadzą rady. I teraz się cieszyć czy nie :?: :!:
                  Pisał Sebastian

Komentarz

• rafiki
                    RS
                    • 2012
                    • 15975
                    • Superb III (3V3)

SS, ja myślę, że raczej cieszyć i to z dwóch powodów:
                    1. to skrzyżowanie nie jest aż takie złe jak je przedstawiają :szeroki_usmiech
                    2. gdyby jeszcze teraz zaczęli to robić, to byłby całkowity paraliż od Wrzosowej aż do Tesco w kierunku na Wawę, a od stolicy, to myślę, że korki zaczynałyby się w okolicach węzła DK1 z Makuszyńskiego - czyli podsumowując od Warszawy przynajmniej 3 km korka (ale raczej więcej) a od Katowic jakieś 10 km... :diabelski_usmiech
                    Po prostu bajka, prawda? :lol:

A, zapomniałbym, w przyszłym roku mają zamiar robić tramwaj od Hali Polonia do szpitala na Parkitce - czyli kolejne 2 dzielnice rozkopane i z korkami. " :szeroki_usmiech"

Tak więc Częstochowianie, cieszmy się, że mamy taki zajebiście "przedsiębiorczy" samorząd, co to chce wszystko naraz robić... :roll:
                    رافال
                    Spoty

Komentarz

• SS
                      RS
                      • 2010
                      • 16209
                      • Superb III (3V3)

SS, ja myślę, że raczej cieszyć i to z dwóch powodów:
                      1. to skrzyżowanie nie jest aż takie złe jak je przedstawiają :szeroki_usmiech
                      2. gdyby jeszcze teraz zaczęli to robić, to byłby całkowity paraliż od Wrzosowej aż do Tesco w kierunku na Wawę, a od stolicy, to myślę, że korki zaczynałyby się w okolicach węzła DK1 z Makuszyńskiego - czyli podsumowując od Warszawy przynajmniej 3 km korka (ale raczej więcej) a od Katowic jakieś 10 km... :diabelski_usmiech
                      Po prostu bajka, prawda? :lol:
                      w takim razie cieszę się, że dali dupy :roll:
                      Pisał Sebastian

Komentarz

• chrisk_89
                        Elegance
                        • 2010
                        • 834
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Tobi77
                        Potwierdzam to, co pisze rafiki - wracając z okolic Wielunia skusiłem się na jazdę przez Częstochowę, bo zazwyczaj tak bywało dużo szybciej, zamiast przez Blachownię. W samej Cz-wie straciłem ponad godzinę.
                        Tobi - ja w niedzielę wracając do z Kalisza do Krakowa pojechałem tak:
                        - lecąc od Wielunia, na rondzie w Kłobucku skręcasz w prawo i walisz na Blachownię,
                        - przejeżdżasz przez nią+kilka innych malowniczych miejscowości - towarzyszą Ci drogowskazy m.in. na Tarnowskie Góry,
                        - oczywiście ignorujesz je i... GPS doprowadze cię do S1 w.. Kolonii Poczesna.

Dalej standard (cegła na gaz i w 20 min. jesteś w Dąbrowie Górniczej :-) )
                        Szukam STAŁEGO zajęcia/pracy w rejonie Bochni/Tarnowa/Krakowa

Komentarz

• r2r
                          RS
                          • 2008
                          • 4720
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

SS, nie dadzą rady na pewno, ale trzeba się liczyć z tym że ten remont a raczej modernizacja i tak w końcu nadejdzie, a wtedy...wtedy duuuża część tego miasta popadnie obłęd komunikacyjny.

Skrzyżowanie JPII z DK1 to przelotówka krajowa przez Częstochowę, więc z tego względu wszyscy przejeżdżający przez to miasto będą mieli przesraniuteńkie - rafiki, dobrze prawi: Murowane korki kilkukilometrowe z obu wlotów do miasta (od Warszawy stawiam na korek od ul. Makuszyńskiego, od Katowic to co najmniej od miejscowości Wrzosowa - wystarczy spojrzeć na google maps i zobaczyć gdzie są te punkty), a także praktycznie niemożliwy dojazd do wszystkich posesji na ul. Drogowców (McDonald, 2 hotele, Tesco, 3 stacje benzynowe, Salon Wykładzin).

Śmiem przypuszczać że sytuacja będzie dużo gorsza od tej która była w Krakowie przy powstawaniu ronda Ofiar Katynia. Obecne tu Krakusy mogą się wypowiedzieć jak wyglądała jazda w tamtych okolicach podczas powstawania tego ronda.

Wrzucam link do wizualizacji węzła DK1 z JPII. Ci którzy często przemierzają Częstochowę krajową "jedynką" którzy rozpoznają newralgiczne punkty takie jak dwie stacje BP, Tesco i McDonald, niech sobie wyobrażą teraz ogrom przedsięwzięcia, i ruch na "jedynce" w Częstochowie podczas realizacji tego projektu, bo ja - prawdę mówiąc - nie wyobrażam sobie....

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Na filmiku wszystko wygląda kolorowo i pięknie, ale przypominam że w tym miejscu istnieje jak na razie normalne regularne skrzyżowanie o dużym natężeniu ruchu 24h. na dobę.

[ Dodano: Wto 23 Paź, 12 03:19 ]
                          BTW, oglądając tą wizualizację, zwróćcie uwagę w 2:14 na cennik paliw BP. Ktoś ostro pojechał z wyobraźnią :haha:

...ale powiedzmy że jak BP da takie ceny na paliwa w rzeczyswistości po modernizacji to..ehhemm..jestem w stanie znieść powstałe niedogodności komunikacyjne
                          Artur

Komentarz

• bzyq_74
                            RS
                            • 2008
                            • 3467
                            • Volkswagen
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez r2r
                            BTW, oglądając tą wizualizację, zwróćcie uwagę w 2:14 na cennik paliw BP. Ktoś ostro pojechał z wyobraźnią :haha:
                            ...ale powiedzmy że jak BP da takie ceny na paliwa w rzeczyswistości po modernizacji to..ehhemm..jestem w stanie znieść powstałe niedogodności komunikacyjne
                            Nie, żebym się czepiał :diabelski_usmiech
                            Wizualizacja z początku zeszłego roku i wtedy ceny były niewiele wyższe od tych na filmiku (sprawdziłem w historii motostat) 8).
                            MARCIN
                            Mój szkodnik

Komentarz

• chrisk_89
                              Elegance
                              • 2010
                              • 834
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez r2r
                              Śmiem przypuszczać że sytuacja będzie dużo gorsza od tej która była w Krakowie przy powstawaniu ronda Ofiar Katynia. Obecne tu Krakusy mogą się wypowiedzieć jak wyglądała jazda w tamtych okolicach podczas powstawania tego ronda.
                              He, he, he - Rondo jest - a smród... - tfu - KORKI i PROBLEMY - pozostały :-(
                              Obecnie remontowana jest Jasnogórska (ulica wjazdowa do Krakowa od strony Olkusza, prowadząca do wspomnianego ronda). Z 4 pasów zostały 2 :-(
                              Wyjazd z Olkusza na Krk też rozgrzebany od kilku miesięcy :-(
                              Szukam STAŁEGO zajęcia/pracy w rejonie Bochni/Tarnowa/Krakowa

Komentarz

• Arti_r1
                                RS
                                • 2008
                                • 2626

rafiki moze wrzuć jakis obraz na mapie jak to objechać dla tych co nie wiedza. Bo tak siedzieć nad mapka i szukac danych ulic to troche czasu zejdzie.A tak przynajmniej ten co potrzebuje,zajrzy na mapkę zorientuje się co gdzie i jak i jedzie
                                A tak wogole przejazd przez cz-we obniżonym autem to porażka.Nie mam jakos mooocno zglebionego ale i tak trze osłona met. jeśli zapomnę za wczasu zmienić pas na skrajnie prawy.
                                Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
                                Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• rafiki
                                  RS
                                  • 2012
                                  • 15975
                                  • Superb III (3V3)

Arti_r1, pracuję właśnie nad mapkami z zaznaczonymi poważniejszymi remontami i proponowanym objazdem :wink: tylko jakby mi ktoś powiedział jak wstawić obrazek w post to będę wdzięczny, bo za cholerę nie mogę sobie przypomnieć jak to zrobić :lol:
                                  رافال
                                  Spoty

Komentarz

• bzyq_74
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 3467
                                    • Volkswagen
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Z tego co mi się obiło o uszy to z kompa nie wstawisz, ale mogę się mylić. :roll:
                                    Najlepiej wstaw do imejdższeka albo na pikassę i potem na forum :twisted:
                                    MARCIN
                                    Mój szkodnik

Komentarz

• rafiki
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 15975
                                      • Superb III (3V3)

Ok, myślę, że nie pominąłem żadnego ważnego remontu na wjeździe do miasta :lol:

Na mapce, gdzie zaznaczyłem tylko DK1, ul. Korkową i kierunek do ul. Jagiellońskiej należy kierować się właśnie do tej ostatniej, reszta chyba jest wystarczająco czytelna

W razie czego - priv i wszystko wyjaśnię :diabelski_usmiech

objazdy remontów w Częstochowie

rada dla jadących od Wawy - żeby ominąć korek przed remontem wiaduktu na DK1 najlepiej zjechać z "trasy" do Galerii Jurajskiej, objechać z drugiej strony i skręcić w lewo (przed wejściem do Galerii) w ul. Krakowską, którą dojedziemy aż do remontowanego wiaduktu - znacznie łatwiej wbić się tam w korek, bo są światła na skrzyżowaniu i będzie szybciej niż ledwo jechać w korku
                                      رافال
                                      Spoty

Komentarz

• Ayu
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 4154

rafiki, Dzięki za informacje, przydatne. Jedna z mapek przypomniała mi wyprawy ma ryby na Bałtyk :-).

Komentarz

• rafiki
                                          RS
                                          • 2012
                                          • 15975
                                          • Superb III (3V3)

hotrain, polecam się na przyszłość

a co do Bałtyku, to wątpię, że tam jeszcze jakieś ryby są :diabelski_usmiech zwłaszcza po moim majowym wypadzie ze znajomymi - obawiam się, że to przez stężenie alkoholu jakie tam wtedy było :twisted:
                                          رافال
                                          Spoty

Komentarz

• spc
                                            Elegance
                                            • 2012
                                            • 825
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dzięki za info przyda się, bo dość często bywam w Częstochowie.
                                            Piter
                                            tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
                                            KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• SS
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 16209
                                              • Superb III (3V3)

hotrain, polecam się na przyszłość

a co do Bałtyku, to wątpię, że tam jeszcze jakieś ryby są :diabelski_usmiech zwłaszcza po moim majowym wypadzie ze znajomymi - obawiam się, że to przez stężenie alkoholu jakie tam wtedy było :twisted:
                                              Poiliście nim ryby :shock:
                                              Pisał Sebastian

Komentarz

• Nexus6
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 4847
                                                • Volkswagen

Z W-wy do Katowic przejazd przez Czestochowe byl niemal bezproblemowy, w zsadzie tylko dwie zwezki.
                                                With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• r2r
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 4720
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nexus6, nie wiem o jakiej godzinie jechałeś, ale musiało ci się upiec cholernie, bo te "dwie zwężki" lubią zabrać czasem dobrze koło godziny czasu.
                                                  Artur

Komentarz

Pracuję...